Vitaminat janë substanca
oganike, që zhvillojnë veprimtarinë e tyre në organizëm në sasi shumë të vogla,
por që janë të domosdoshme për jetën. Vitaminat
edhe pse në sasi të vogël janë të rëndësishme të merren në dietën ushqimore ,
pasi organizmi vetë nuk është në gjëndje ti sintetizojë. Vitaminat kanë rëndësi
jetike për njeriun pasi në mungesë të tyre mund të sëmuret nga sëmundje të ndryshme
si skorbuti nga mungesa e vitaminës C, beriberi nga mungesa e vitaminës B1,
etj.
Vitaminat kanë tre
karakteristika:
1. Ato gjenden në
ushqime, zakonisht në sasira të vogla.
2. Janë jetësore për
shumë funksione fiziologjike (rritja, riprodhimi).
3. Kur mungojnë në dietën
ushqimore, shkaktojnë sëmundje të ndryshme.
Vitaminat i klasifikojmë
në dy grupe: Vitamina të tretshme në ujë dhe vitamina të patretshme në ujë.
Në vitaminat e tretshme
në ujë bëjnë pjesë:
Vitamina B1, B2, B3,
B5, B6, B9, B12, Vitamina C,
Në vitaminat e
patretshme në ujë bëjnë pjesë: vitamina A, vitamina D, Vitamina K, vitamina E.
Vitamina B1
ose Tiamina, është një vitaminë e domosdoshme në dietën e cdo individi, mungesa
e së cilës shkakton te njeriu sëmundjen e beriberi, që karakterizohet nga
humbja e funksioneve neurolgjike. Kjo smundje është zbuluar për herë të parë
tek popullata njerëzore që ushqeheshin kryesisht me oriz të bardhë i cili nuk përmbante vitaminë B1. Gjithashtu
persona që konsumojnë sasi të mëdha
alkooli mund të pësojnë mungesë të Tiaminës.
Merret me konsumimin e
këtyre ushqimeve: Fara luledielli,
asparagus, marule, kërpudha, fasule, thjerrëza, spinaq, bizele, patëllxhan, hudhra, domate, ton, miell gruri,
soje.
Vitamina B2 ose Riboflavina është një vitaminë e patretshme në
ujë, mungesa e së cilës shkakton humbje të oreksit, lodhje,carje të lëkurës,
plasaritje të buzëve.
Toxicity: Excess
riboflavin may increase the risk of DNA strand breaks in the presence of chromium.
Merret nga ushqime si: kërpudhat, spinaqi, kosi, vezët, gruri, sojë, bajame,
etj.
Vitamina B3 ose
vitamina PP ose acidi nikotinik është vitaminë e patretëshme në ujë, mungesa e
së cilës shakton smundjen e pelagrës. Kjo smundje karakterizohet nga diarre,
dermatit dhe cmenduri.
Kjo vitaminë merret nga
ushqime si|: kërpudhat, asparagu,
kikirikët, oriz ngjyrë kaf, misër, perimet, patatet e ëmbla, thjerrëza, elbi,
karrota, karrota, bajame, selino,
pjeshkë, mish pule, ton dhe salmoni.
Viamina B5 ose acidi
pantotenik është një faktor i rëndësishëm rritjeje që prodhohet nga bimët dhe
mikroorganizmat, por jo nga vertebrorët, të cilët duhet ta marrin atë nga
ushqimi. Në inde acidi pantotenik
gjendet në formë të lirë ose në formë të lidhur tek koenzima A. Merret nga
ushqime si: Brokoli, thjerrëzat, avokado, kërpudhat, orizi, patatet e ëmbla,lulediellit,
lulelakër, perimet, vezët, lleshtrydhet, kunguj dhe mëlci.
Vitamina B6 ose piridoksina është faktor i rëndësishëm rritjeje.
Simptomat përfshijnë: dermatit (të gjitha të ngjashme me mungesën e
vitaminës B2), çrregullime të sistemit nervor, pagjumësi, konfuzion,
nervozizëm, depresion, vështirësi në lëvizjen e këtyre muskujve dhe anemi. Merret
nga ushqime si: Gruri, oriz kaf, perime, fara luledielli, patate, fasule,
banane, spinaq, domate, avokado, arra, ton, salmon, fasule limoni, speca, mish
pule.
Biotina është substancë që sintetitzohet nga flora bakteriale e zorrëve,
dhe si pasojë nuk është e nevojshme në dietën ushqimore. Mungesa e saj mund të
vërehet vetëm në një dietë të pasur me vezë të pagatuara, të cilat në të bardhën
e tyre përmbajnë një proteinë që lidhet me biotinën dhe pengon thithjen e saj në
zorrë.
Vitamina B 9 ose Acidi folik është shumë i përhapur te bimët. Mungesa
e saj tek gjitarët shkakton një rritje difektoze dhe disa forma anemie. Ushqime
që përmbajnë acidin folik janë: Perimet, asparagus, brokoli, lakrat, agrume,
bizele te zeza, spinaq, fasule, fasule te pjekura, bizele, avokado, kikirikë,
marule, leng domate, banane, papaja.
Vitamina B12 është
vitaminë mungesa e së cilës shkakton aneminë pernicozë. Ajo nuk sintetizohet as
nga bimët as nga kafshët por vetëm nga disa mikroorganima. Te njeriu sintetizohet
nga flora bakteriale e zorrëve dhe nga mishi. Kjo patologji e anemisë pernicoze
përfshin uljen e prodhimit të ritrociteve, ulje të nivelit të hemoglobinës dhe
dëmtim të sistemit nervor qëndror. Kjo vitaminë është e nevojshme dhe për
veprmin e shumë enzimave. Merret nga drithërat, salmoni, toni, mëlcia dhe veza.
Vitamina C ose acidi askorbik është vitaminë e tretshme në ujë, dhe është
një nga strukturat më të thjeshta që takohet tek vitaminat. Mungesa e tij tek
njeriu shkakton sëmundjen e skorbutit. Nga kjo sëmundje vuanin më shumëmarinarët
të cilët konsumonin ushqime të konservuara që nuk përmbajnë vitaminë C. Mungesa
e kësaj vitamine sjell carje të lëkurës, enëve të gjakut, dëmtim të mishrave të
dhëmbe, etj. Merret nga ushqime si: perimet efreskëta, brokoli, papaja,
luleshtrydhet, lëngu limonit, lulelakër, portokalli,kivi, etj.
Vitaminat e tretshme në ujë.
Vitamina A ose retinoli gjendet me shumicë në indet e gjitarëve dhe mungesa
e tij shkakton jë rritje jo normale. Kockat dhe sistemi nervor nuk zhvillohen,
gjëndrat fillojnë të degjenerojnë dhe si femrat dhe meshkujt bëhen sterilë. Mungesa
e vitaminës A vihet re vetëm tek të parriturit, ndërsa tek individët e rritur është
e amundur të vihet re, kjo pasi mëlcia mund të depozitojë një sasi të madhe
vitamine A të marrë nga ushqimet.vitmina A luan rol të rëndësishëm në ciklin e
të parit. Sytë janë organet që e ndjejnë më mirë mungesën e vitaminës A. Cikli i
të parit paraqet një seri ngjarjesh të cilat janë përjegjëse për; absorbimin e
energisë së dritës nga qelizat ndjesore në retinë dhe formimi i një produkti
fotokimik specifik, 2) lindja e një impulsi nervor nga ky produkt, dhe 30
riprodhimi i formës së ndjeshme ndaj dritës të pigmentit të parit. Mungesa e
vitaminës A shkakton mosfunksionim të qelizave shkop. Merret nga ushqime si: karrota, kunguj,
patate.
Vitamina E ose Tokoferoli gjendet me shumicë në vajrat bimorë, vezë dhe me
shumicë në kokrrat e grurit. Mungesa e vitaminës E vihet re rrallë tek njerëzit,por në kushte laboratorike është
vënë re se mungesa e saj shkakton plasaritje në lëkurë, dobësi muskulare dhe
sterilitet.
Vitamina D përfaqëson një grup substancash që janë shumë të rëndësishme në
metabolizmin e kalciumit dhe fosfateve. Mungesa e saj bën që të shfaqet sëmundja
e rakitizmit., e cila shkakton deformimin e kockave tek fëmijët. Nga mënyra e
veprimit të saj në rregullimin e kalciumit në gjak, ajo sillet si hormon. Në ndryshim
nga hormonet, që lëshohen në gjak nga gjëndrat endokrine, vitmanina D ose
merret nga ushqimet ose prdhohet në lëkurë si pasojë e rrezatimit ultravjollcë,
që shëndërron steroidet në vitaminë D.
Vitamina K është e nevojshme për mpiksjen e gjakut. Veprimi i saj shkakton
formimin në mëlci të protrombinës, një proteinë e plazmës së gjakut e
domosdoshme për mpiksjen e gjakut, e cila në rast se mungon është fatale për një
të plagosur. Pra vitamina K ka efekt antihemoragjik. Merret nga ushqime si :
brokoli, perimet, asparagu, bizelet, karrota, etj.
Burimi i informacionit: A. Trebicka, Tirane 2011, Biokimia, fq 83.Web: "All about vitamins and minerals": https://www.precisionnutrition.com/all-about-vitamins-minerals